Günümüzde herhangi bir aracı sürmek istiyorsanız o araca uygun olan ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Yasal sınırlar içerisinde bir aracı kullanmak için kanunlar ile belirlenen ehliyete yani bir aracı kullanmak için gerekli yetkinliğe sahip olmalısınız. Ehliyetler herhangi bir aracın kullanılabilmesi için gereken kanunlar ile de desteklenmiş olan bir yetkinlik belgesidir. Bu belgeye sahip olan bir birey o belgede belirtilen bir aracı kullanabilmektedir. Ehliyetler her araca göre değişim gösterir. Bir ehliyet ile her aracı kullanamazsınız. Hangi aracı kullanmak istiyorsanız o araca uygun olan bir ehliyet almalısınız. Bu yazımızda G Ehliyet ile hangi araçlar kullanılabilir ve nasıl alınır ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Eğer bir aracı ehliyetsiz bir şekilde kullanırsanız yasal işlemler ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden ehliyet almanız çok önemlidir. Yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak G Ehliyetine nasıl sahip olunur öğrenebilirsiniz.
Her ehliyet ile farklı araçlar sürebilirsiniz ama bir ehliyet ile bütün araçları süremezsiniz. G sınıfı ehliyete sahip iseniz iş makinelerini kullanabilirsiniz. G sınıfı ehliyete sahip olmanız sizi iş makineniz ile trafiğe çıkmanızı sağlar. G sınıfı ehliyetler genel de operatörlük belgeleri ile karıştırılabiliyor. Fakat bu iki belge birbirinden farklı. Eğer trafiğe kapalı bir alanda iş makinasi kullanmak istiyorsanız operatörlük belgesi sizler için yeterli olacaktır. Aynı zaman da trafiğe de çıkmak isterseniz o zaman G sınıfı ehliyete sahip olmanız gereklidir. Aynı zamanda operatörlük belgesine sahip olan birisi trafik tescil kuruluşuna giderek ehliyetini tescil ettirebilir.
Bütün ehliyetler için ayrı ayrı şartlar bulunur. Eğer bir ehliyete sahip olmak istiyorsanız o ehliyetin şartlarını yerine getirmeniz gerekir. Öncelikle G sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyen bir kişi 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bununla beraber kişinin tahsil derecesi ilkokul olması gerekir, ilkokuldan mezun olarak diplomasını sunması şarttır. Türk Ceza Kanununu 188, 190, 191 ve diğer ehliyet almaya engel teşkil edebilecek maddelerden hüküm giymemiş olması gerekir. Ayrıca her ehliyette şart olduğu gibi G sınıfı ehliyet için de sağlık raporuna gereksinim duyulur.
G ehliyetine sahip olmak için öncelikle eğitim almanız gerekmektedir. Bu durumda da bir direksiyon kursuna kayıt olmanız ve aktif olarak katılmanız gerekir. Ayrıca ehliyet başvurusu yapabilmek için sağlık raporu, adli sicil kaydı, nüfus cüzdanı-kartı fotokopisi, eğitim durumunu gösteren diploma veya belge ve 2 adet biyometrik fotoğrafa da sahip olmalısınız. Bu şartlar ile beraber G sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyen bir kişi hem yazılı hem de uygulamalı olarak yapılan direksiyon sınavlarına girmeleri gerekir.
G sınıfı ehliyete sahip olan bir kişi bütün iş makinelerini kullanabilir dersek hata etmiş oluruz. G sınıfı ehliyete sahip olan bir kişi istediği iş makinesini kullanamaz. Bazı iş makinelerini kullanabilmek için G sınıfı ehliyet yeterli olmayabilir. Bu yüzden bir iş makinesini kullanabilmek için ayrıca operatörlük sertifikasına da sahip olmanız gerekir. Kısaca bazı iş makinelerinin kullanılabilmesi için özel eğitimler alınmalıdır. Bunun dışında eğer G sınıfı ehliyetine sahipseniz M sınıfında bulunan motorlu taşıtları da kullanabilirsiniz.
Bir ehliyete sahip olabilmek için elbette bazı ücretler ödemeniz gerekiyor. Bu ücretler kurs, eğitim ve harç ücretleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğitim amaçlı katıldığınız kursların ücretleri değişim gösterebilir. Fakat harç ücretleri sabittir. Harç ücretlerinin değişimi ise her yıl devlet tarafından revize edilebilmektedir.